Om een campagne aan te maken, log je in en ga je in het menu naar 'campagnes'. Druk vervolgens op de button 'campagne aanmaken’. Op deze pagina zet je stap voor stap je campagne op. Lees de stappen hieronder of bekijk onze video over het aanmaken van een campagne.

Stap 1: Kies een naam
Kies voor een duidelijke campagnenaam: deze wordt in het campagne-overzicht zichtbaar voor alle ingelogde influencers en publishers. Een duidelijke naam kan zijn: je merknaam + het onderwerp waar de campagne zich op richt.

Stap 2: Bepaal je marketingdoel
Beslis vooraf het doel van jouw campagne. Per marketingdoel is omschreven waar de focus ligt en welke producten en kanalen je het beste kunt inzetten om dit doel te behalen. 

De marketingdoelen waaruit je kunt kiezen, zijn:

Brand awareness
Wil je meer naamsbekendheid? Kies dan brand awareness als doel. Dit resulteert in meer bereik voor je merk binnen de doelgroepen van de influencers. Een voordeel hiervan is dat de positieve merkassociaties van de influencers ook op je merk zullen afschijnen.

Engagement
Kies voor engagement als meer interactie met je doelgroep het doel van jouw campagne is. Hiermee richt je je op het verkrijgen van interactie in de vorm van likes, comments en/of shares. 

Vindbaarheid
Wil je dat jouw merk beter vindbaar wordt in zoekmachines zoals Google? Kies dan voor vindbaarheid als marketingdoel. Door samen te werken met influencers met een goed backlinkprofiel, zal jouw merk ook beter vindbaar worden.

Conversie
Als je meer clicks of conversie wilt behalen, kies je voor conversie als marketingdoel. Hiermee kun je doelen als meer traffic naar je website of meer sales behalen. 

Het ene doel sluit het andere doel niet uit. Echter helpt het om prioriteiten te stellen om te kunnen bepalen of de campagne succesvol was.

Stap 3: Nodig influencers uit of laat ze pitchen
In LinkPizza hebben we twee opties voor het uitzetten van een campagne:

Nodig influencers uit
Hierbij selecteer je zelf influencers via de marktplaats en breng je hierbij direct een bod uit op basis van hun mediakit en gemiddelde vraagprijs. Let op: om zelf influencers uit te nodigen heb je een Pro abonnement nodig.

Laat influencers pitchen
Hierbij komt jouw briefing in ons campagne-overzicht te staan. Hierop kunnen influencers die voldoen aan de campagnevoorwaarden vervolgens reageren met hun voorstel. Geef ook aan of de campagne alleen zichtbaar moet worden voor ingelogde gebruikers of ook voor influencers buiten LinkPizza.

Accepteer jij een voorstel of wordt jouw bod geaccepteerd? Pas dan is de samenwerking definitief en ga je een betaalverplichting aan. 

Stap 4: Selecteer kanalen
Je kunt kiezen uit vijf verschillende kanalen om mee samen te werken:

Website
Kies voor website als je wilt samenwerken met blogs, online magazines en/of andere websites. Websites kun je het beste inzetten voor de doelen bereik, vindbaarheid en conversie.

Instagram
Laat Instagrammers posts, Stories en andere interactieve content voor je merk maken. Good to know: vanaf 10.000 volgers kan er een link in een Story worden geplaatst. Dit kanaal kun je het beste inzetten voor de doelen bereik en engagement.

YouTube
Kies voor YouTube om video's of vlogs over je merk te laten maken. Dit varieert van een volledige gesponsorde video tot een korte mention in een relevante vlog. Laat de influencer tevens naar jouw merk verwijzen via een link onder de video. YouTube kan voor alle doelen worden ingezet.

Facebook
Jouw merk promoten onder de volgers van een Facebook-pagina? Kies dan Facebook als kanaal. Facebook kun je het beste inzetten voor de doelen bereik en engagement.

Twitter
Kies voor Twitter als je je merk via een kort bericht (max. 280 tekens) wilt promoten. Dit kanaal kun je het beste inzetten voor de doelen bereik en engagement.

Stap 5: Kies een product
Vervolgens kies je welk product je wilt inzetten. Er zijn een aantal opties die verschillen per gekozen kanaal.

Post
Een post is bijvoorbeeld een informatieve blog, een foto op Instagram of een video op YouTube.

Review
Bij een review laat je je product of dienst testen door de influencer en zijn of haar ervaringen delen met de volgers. Let erop dat je hierbij een product/dienst beschikbaar moet stellen.

Link
Met link wordt linkplaatsing in een bestaand artikel bedoeld, deze is alleen beschikbaar als je website als kanaal hebt gekozen.

Stap 6: Schrijf de briefing
De briefing bestaat uit twee onderdelen: merkinformatie en
verwachtingsmanagement. 

Merkinformatie
Geef kort informatie over het merk, product of de dienst waarvoor je de campagne aanmaakt. Zo weten de influencers met welk bedrijf of merk ze te maken hebben en welke product/dienst ze gaan promoten.

Verwachtingsmanagement
Geef aan wat je verwacht van de influencers: waar moet de samenwerking aan voldoen, wanneer is een samenwerking voor jou succesvol en wat moet in ieder geval benoemd of in beeld komen? 

Kies vervolgens de uiterste aanmelddatum om te kunnen pitchen en de deadline van wanneer het product live moet. Upload een campagne-afbeelding die te maken heeft met je campagne. Deze is zichtbaar in het overzicht en maakt het aantrekkelijker voor de influencers om te reageren.

Stap 7: Stel voorwaarden op
Bij voorwaarden vertel je aan welke voorwaarden de influencers en hun content moeten voldoen. Hierbij kun je een minimum bereik invullen, zoals 10.000 volgers op Instagram als je een link in de swipe-up wilt plaatsen. Geef aan welke campagnestatistieken je wilt meten en in welke categorie het kanaal moet vallen.

Kies vervolgens de contentvoorwaarden. Naast een aantal veel voorkomende voorwaarden, kun je ook zelf voorwaarden toevoegen. Geef ook een link en anchor tekst op. Wil je niet dat de link een affiliatelink wordt? Vink dan het vakje ‘zet redirect tracking uit’ aan.

Stap 8: Kies je doelgroep
Als één na laatste stap kies je de doelgroep die je wilt bereiken met je campagne. Hierbij kies je de leeftijd en het geslacht. Heb je geen voorkeur? Laat deze dan leeg.

Stap 9: Selecteer een vergoedingsmodel
Ten slotte kies je hoe je de influencers wilt belonen. Kies uit drie opties:

Vast bedrag
Bij een vast bedrag ontvangt de influencer een overeengekomen prijs. Je kunt hierover in onderhandeling gaan voordat je de opdracht aanneemt. Bekijk in deze blogpost hoe je tot een blogpostwaarde kunt komen.

Barter
Bij een barterdeal ontvangt de influencer een product of dienst als vergoeding. Denk bij een barter goed na hoe je dit logistiek gaat doen: een shoptegoed via een code op je website is het gemakkelijkst.

Hybride
Je kunt een vast bedrag en een barteldeal combineren in een hybride vergoeding. Hierbij ontvangt de influencer naast een product/dienst ook een bedrag.

Stap 10: Bevestig je campagne
Nodig je zelf influencers uit voor jouw campagne? Dan volgt er nog een extra stap. Hierin kun je via de marktplaats kanalen selecteren en uitnodigen. Gebruik de filters om relevante influencers te vinden. Nadat je één of meerdere influencers hebt uitgekozen, kun je desgewenst het bod aanpassen. Gaat de influencer akkoord met jouw bod? Dan ontstaat er een overeenkomst.

Alles ingevuld? Voeg eventueel een betalingsreferentie toe en je kunt de campagne indienen. 

Na het indienen van je campagne staat deze nog niet direct live. De campagne wordt eerst beoordeeld door onze campagne manager Mandy. Als dit je eerste campagne in LinkPizza is of er nog aanpassingen nodig zijn, wordt je altijd nagebeld om de campagne door te lopen.

Klaar om aan de slag te gaan?


Heb je tijdens of na het proces vragen? Neem dan gerust contact met ons op via de chatfunctie.

Did this answer your question?