All Collections
Nederlands
Adverteerders
Hoe maak ik een campagne aan?
Hoe maak ik een campagne aan?

Wil jij influencers of bloggers inzetten om jouw merk te promoten? Volg deze stappen om jouw campagne aan te maken en live te zetten.

Sharon Jonker avatar
Written by Sharon Jonker
Updated over a week ago

Om een campagne aan te maken, log je in en ga je in het menu naar 'campagnes'. Druk vervolgens op de button 'campagne aanmaken’. Op deze pagina zet je stap voor stap je campagne op. Hieronder lichten we het proces verder toe.

Stap 1: Kies een naam
Kies voor een duidelijke campagnenaam: deze wordt in het campagne-overzicht zichtbaar voor alle ingelogde influencers en publishers. Een duidelijke naam kan zijn: je merknaam + het onderwerp waar de campagne zich op richt.

Stap 2: Bepaal je marketingdoel
Beslis vooraf het doel van jouw campagne. Per marketingdoel is omschreven waar de focus ligt en welke producten en kanalen je het beste kunt inzetten om dit doel te behalen. 

De marketingdoelen waaruit je kunt kiezen, zijn:

Brand awareness
Wil je meer naamsbekendheid? Kies dan brand awareness als doel. Dit resulteert in meer bereik voor je merk binnen de doelgroepen van de influencers. Een voordeel hiervan is dat de positieve merkassociaties van de influencers ook op je merk zullen afschijnen.

Engagement
Kies voor engagement als meer interactie met je doelgroep het doel van jouw campagne is. Hiermee richt je je op het verkrijgen van interactie in de vorm van likes, comments en/of shares. 

Vindbaarheid
Wil je dat jouw merk beter vindbaar wordt in zoekmachines zoals Google? Kies dan voor vindbaarheid als marketingdoel. Door samen te werken met influencers met een goed backlinkprofiel, zal jouw merk ook beter vindbaar worden.

Conversie
Als je meer clicks of conversie wilt behalen, kies je voor conversie als marketingdoel. Hiermee kun je doelen als meer traffic naar je website of meer sales behalen. 

UGC

Wil je kwalitatieve content ontvangen die je in je eigen online marketing zoals TikTok advertenties kunt gebruiken en hoeft de creator de content zelf niet te plaatsen? Kies dan voor User Generated Content (UGC).

Het ene doel sluit het andere doel niet uit. Echter helpt het om prioriteiten te stellen om focus te geven aan de campagne en te kunnen bepalen of de campagne succesvol was.

Stap 3: Ontvang voorstellen of nodig influencers uit
In LinkPizza hebben we twee opties voor het uitzetten van een campagne:

Nodig influencers uit
Hierbij selecteer je zelf influencers via de marktplaats en breng je hierbij direct een bod uit op basis van hun mediakit en gemiddelde vraagprijs. Let op: om zelf influencers uit te nodigen heb je een Pro-, SEO- of Agency abonnement nodig.

Ontvang voorstellen
Hierbij komt jouw briefing in ons campagne-overzicht te staan. Hierop kunnen influencers die voldoen aan de campagnevoorwaarden vervolgens reageren met hun voorstel.

Accepteer jij een voorstel of wordt jouw bod geaccepteerd? Pas dan is de samenwerking definitief en ga je een betaalverplichting aan. 

Stap 4: Selecteer kanalen
Je kunt kiezen uit verschillende kanalen om mee samen te werken, waarvan de belangrijkste zijn:

Website
Kies voor website als je wilt samenwerken met blogs, online magazines en/of andere websites. Websites kun je het beste inzetten voor de doelen bereik, vindbaarheid en conversie.

Instagram
Laat Instagrammers posts, Stories en andere interactieve content voor je merk maken. Dit kanaal kun je het beste inzetten voor de doelen bereik en engagement. In Stories kunnen Instagrammers doorverwijzen naar een website, waardoor het ook interessant is voor conversie.

YouTube
Kies voor YouTube om video's of vlogs over je merk te laten maken. Dit varieert van een volledige gesponsorde video tot een korte mention in een relevante vlog. Laat de influencer tevens naar jouw merk verwijzen via een link onder de video. YouTube kan voor alle doelen worden ingezet.

Facebook
Jouw merk promoten onder de volgers van een Facebook-pagina? Kies dan Facebook als kanaal. Facebook kun je het beste inzetten voor de doelen bereik en engagement en in combinatie met een blog.

TikTok
Kies voor TikTok als je je merk via een creatieve video post of Story wilt promoten. Dit kanaal kun je het beste inzetten voor de doelen bereik en engagement.

UGC
Kies voor UGC als de creator de content niet zelf plaatst, maar jij de content wilt ontvangen voor je eigen marketing of website.

Podcasts
Wil je bij een specifieke doelgroep onder de aandacht komen die zeer aandacht de promotie zullen beluisteren? Kies dan voor podcasts.

Linksome/Web pagina/Linktr.ee/Campsite.bio

Dit zijn mini websites die vaak als link in bio tool op Instagram of TikTok worden gebruikt. Het inzetten van dit kanaal wordt aangeraden in combinatie met Instagam/TikTok wanneer er voor langere tijd verwezen moet worden naar een link.

Stap 5: Schrijf de briefing
De briefing bestaat uit twee onderdelen: bedrijfsomschrijving en
campagneverwachting. Maak eventueel gebruik van de 'voorbeeld' knop boven het tekstveld om een voorbeeldtekst in te laden en dit te gebruiken als basis.

Bedrijfsomschrijving
Geef kort informatie over het merk, product of de dienst waarvoor je de campagne aanmaakt en laat weten wat je belangrijkste doelgroep is. Zo weten de influencers met welk bedrijf of merk ze te maken hebben en welke product/dienst ze gaan promoten.

Campagneverwachting
Geef aan wat je verwacht van de influencers: waar moet de samenwerking aan voldoen, wanneer is een samenwerking voor jou succesvol en wat moet in ieder geval benoemd of in beeld komen? Mogen de influencers zelf met een creatief voorstel komen? Benoem dit.

Kies vervolgens de uiterste aanmelddatum om te kunnen pitchen en de deadline van wanneer de content live moet.

Stap 6: Kies je doelgroep
Kies de doelgroep die je wilt bereiken met je campagne. Hierbij kies je de leeftijd en het geslacht. Heb je geen voorkeur? Laat deze dan leeg. Daarnaast kun je een minimaal en maximaal aantal volgers/unieke bezoekers per maand aangeven en in welk land de influencer actief moet zijn.

Stap 7: Stel voorwaarden op
Bij voorwaarden vertel je aan welke voorwaarden de influencers en hun content moeten voldoen. Kies bij categorieën de onderwerpen die relevant zijn bij de influencers waarmee je wilt samenwerken.

Selecteer vervolgens (indien gewenst) de veel voorkomende voorwaarden aan die voor jouw briefing gelden. Daarna geef de link naar je website of de actiepagina op en vul een anchor tekst in. Een anchor tekst is het stukje tekst waarop de link wordt geplaatst, wat interessant kan zijn om beter gevonden te worden op bepaalde zoektermen in zoekmachines zoals Google. Zet redirect tracking uit wanneer je niet wilt dat de link een affiliate link wordt.

Bij website/linkbuilding samenwerkingen is het mogelijk om vervolgens een minimaal gewenst Domain Authority, Trust Flow en Citation Flow te selecteren. Hoe hoger deze waarden zijn, hoe hoger de kwaliteit van de link.

Geef ten slotte nog overige voorwaarden op, denk bijvoorbeeld aan gewenste tags, hashtags en andere eisen voor een samenwerking.

Stap 8: Selecteer een vergoedingsmodel
Ten slotte kies je hoe je de influencers wilt belonen. Kies uit drie opties:

Betaalde samenwerking
Bij een betaalde samenwerking ontvangt de influencer de overeengekomen prijs. Wanneer je voorstellen ontvangt komt de influencer met een prijsvoorstel waarover je kunt onderhandelen. Bekijk hieronder de gemiddelde tarieven per kanaal en grootte van de influencer voor één post. Heb je een maximum budget per samenwerking in gedachten? Vul deze dan in.

Barter
Bij een barterdeal ontvangt de influencer een product of dienst als vergoeding. Denk bij een barter goed na hoe je dit logistiek gaat doen: een shoptegoed via een code op je website is het gemakkelijkst. Let op: de minimale barterwaarde moet €50,- zijn.

Betaalde samenwerking + barter
Je kunt een vast bedrag en een barterdeal ook combineren. Hierbij ontvangt de influencer naast een product/dienst ook een bedrag.

Tarieven influencers

Stap 9: Selecteer een campagne-afbeelding

Upload een campagne-afbeelding die te maken heeft met je campagne. Het beste kun je voor een sfeerbeeld of productfoto kiezen waarbij het logo ook zichtbaar is. De afbeelding is zichtbaar in het overzicht en maakt het aantrekkelijker voor de influencers om te reageren.

Stap 10: Influencers uitsluiten of uitnodigen
Wil je influencers waar je al eerder mee hebt samengewerkt of die je al eerder hebt afgewezen bij een campagne uitsluiten voor de nieuwe campagne? Dan kun je dit hier instellen.

Nodig je zelf influencers uit voor jouw campagne? Dan kun je via de marktplaats kanalen selecteren en uitnodigen. Gebruik de filters om relevante influencers te vinden. Nadat je één of meerdere influencers hebt uitgekozen, kun je desgewenst het bod aanpassen. Gaat de influencer akkoord met jouw bod? Dan ontstaat er een overeenkomst.

Stap 11: Controleer je campagne
Check of je alles goed hebt ingevuld en klik op de preview button om te zien hoe de briefing is geworden. Geef aan of de campagne alleen zichtbaar moet worden voor ingelogde gebruikers of ook voor influencers buiten LinkPizza (vindbaar in Google). Indien gewenst kun je een betalingsreferentie invullen.

Stap 12: Bevestig je campagne
Controleer je betaalgegevens en dien de campagne in. Onze campagne manager krijgt vervolgens een seintje en zal contact met je opnemen om de briefing door te lopen en indien nodig te optimaliseren. Daarna gaat de campagne pas live.

Klaar om aan de slag te gaan?


Heb je tijdens of na het proces vragen? Neem dan gerust contact met ons op via de chatfunctie.

Did this answer your question?