Tof dat je jezelf hebt aangemeld voor LinkPizza. In deze tutorial laten wij zien hoe je in 10 stappen snel een influencer campagne aanmaakt. 

Zodra je bent ingeschreven, ga je in het menu naar campagnes en klik je rechts van de pagina op de button ‘Campagne aanmaken’ button. Vanaf daar kom je op een pagina waar je de campagne stap voor stap kan opzetten.

Stap 1: Naam Campagne
Als eerste stap vul je de naam van je campagne in. De naam van de campagne is zichtbaar voor iedereen die de link krijgt. Het is aan te raden om een logische en duidelijke naam te geven. Zodat de doelgroep weet wat ze kunnen verwachten. Dus sowieso de naam van het merk en waar het merk zich op richt of onderwerp van de campagne.

Stap 2: Marketingdoel
Als tweede stap vul je het marketingdoel in. Per marketingdoel is omschreven waar de focus ligt en welke producten en kanalen je het beste kunt inzetten om je doel te behalen.

Je kunt kiezen uit de volgende marketingdoelen:

Brand awareness of branding
Als je kiest voor brand awareness dan is het doel van je campaign meer naamsbekendheid krijgen. Dit resulteert in veel bereik voor je merk binnen de doelgroepen van de influencers. Het goede is ook dat de merkassociaties van de influencers op je merk zullen afschijnen. Hierdoor kom je in een goed daglicht te staan via deze mensen. 

Engagement
Als je kiest voor engagement dan is het doel van je campaign meer interactie met de doelgroep halen. Dit kunnen zijn veel likes, comments en of shares. 

Vindbaarheid
Als je kiest voor vindbaarheid dan is het doel van je campagne om in de komende maanden beter gevonden te worden via Google en andere zoekmachines. Doordat influencers met een grote invloed en een hoge backlinkprofiel over je gaan schrijven zal je eigen rank ook stijgen. 

Conversie
Als je kiest voor conversie dan is het doel van je campagne om meer clicks of conversie naar je campaign of site te krijgen. Hierdoor kun je doelen als website traffic of sales halen.

Het ene doel sluit het andere doel niet uit. Echter helpt het om prioriteiten te stellen, te communiceren met influencers en bij het bepalen of de campagne succesvol was.

Stap 3: Zichtbaarheid
Voor de zichtbaarheid van je campagne heb je twee opties:

Privé Campagne
Bij een privé campagne nodig je zelf influencers uit via de marktplaats en breng je hierbij direct een bod uit op basis van hun opgegeven vraag prijs per product en kanaal type.

Publieke campagne
Bij een publieke campagne komt de campagne in het overzicht te staan en kunnen influencers pitchen met hun vraagprijs. Je kunt eventueel in onderhandeling gaan door een tegenbod uit te brengen. 

Bij een publieke campagne kun je aangeven of deze alleen zichtbaar wordt voor ingelogde gebruikers of ook voor influencers buiten LinkPizza. Pas als een bod door de ander is geaccepteerd is deze bindend.

Stap 4: Kanalen
Bij LinkPizza kun je momenteel uit drie verschillende kanalen voor je campagne kiezen, of een combinatie daarvan.

Kanaal 1: Website
Onder de categorie website vallen bij LinkPizza de volgende zaken: blogs, online magazines en websites. De kanalen hebben minimaal een bereik van 1.000 unieke bezoekers per maand tot hele grote publishers met een bereik van meer dan 2 miljoen. 

Dit kunnen persoonlijke blogs websites zijn, maar ook sites van grote mediabedrijven zoals PijperMedia, De Persgroep en Mannenmedia. Als je kiest voor de optie website dan schrijft en plaatst de redactie van de bijbehorende site unieke content voor jouw merk, afgestemd op de door jou opgestelde briefing en voorwaarden van de campagne.  

(Belangrijkste doel: Bereik, Vindbaarheid, Conversie)

Kanaal2: Instagram
Instagram is momenteel het grootste influencer kanaal maar groeit maandelijks! Per week breidt ons aanbod zich uit met 50 nieuwe Instagram-influencers. Deze vind je in onze marktplaats. Laat Instagrammers posts, stories en andere interactieve content voor je merk maken. Deze content wordt door de consument aandachtig geconsumeerd doordat een influencer op Instagram een vaste fanbase (volgers) heeft. 

(Belangrijkste doel: Bereik, engagement)

Kanaal 3: YouTube
Nodig YouTube-influencers uit om video's of vlogs over je merk te maken. Dit varieert van een volledige tutorial tot een benoeming in een relevante vlog. Producten, merken en diensten kunnen gereviewd, gehyped en geïntroduceerd worden. Laat de influencer tevens naar je merk verwijzen via een link onder de video. Dit komt je Vindbaarheid dus SEO- en backlink-profiel weer ten goede.

(Belangrijkste doel: Bereik, Vindbaarheid, Conversie, Engagement)

Stap 5: Producten
Vervolgens kies je welk product je wilt inzetten. Er zijn drie opties voor producten:

Post
Een post wordt geproduceerd en geplaatst op het kanaal van de influencer.

Review
Een review is een beschrijving/ test van een product of dienst. Houd er rekening mee dat je deze voor een review beschikbaar moet stellen. 

Link
Met een link wordt linkplaatsing in een bestaand artikel bedoeld, deze is alleen beschikbaar als je website als kanaal hebt gekozen.

Stap 6: Briefing
De briefing bestaat uit twee onderdelen: merkinformatie en
verwachtingsmanagement. 

Merkinformatie
Hier geef je kort wat informatie over het merk, product of de dienst waar je de campagne voor aanmaakt. Zo weten de influencers direct met welk bedrijf of merk ze te maken hebben. Tevens geef je input voor de samenwerking, wat is er zo bijzonder aan jouw product en wellicht hebben jullie iets heel innovatiefs.

Verwachtingsmanagement

Hier geeft je aan wat je verwacht van de influencers: waar moet de samenwerking aan voldoen, wanneer is een samenwerking voor jou succesvol en wat moet in ieder geval benoemd of in beeld komen? 

Vervolgens kies je de uiterste aanmelddatum om te kunnen pitchen en deadline van wanneer het product live moet. Vergeet niet een campagne-afbeelding te uploaden die te maken heeft met je campagne. Deze is zichtbaar in het overzicht en maakt het aantrekkelijker voor de influencers om op te reageren.

Stap 7: Voorwaarden
Onder het kopje voorwaarden kies je aan welke voorwaarden de influencers en hun content moeten voldoen. Hierbij kun je een minimum bereik invullen, bijvoorbeeld 10k volgers op Instagram als je wilt dat er een link in de swipe-up geplaatst kan worden. Je kunt aangeven welke statistieken je wilt hebben en in welke categorie het kanaal moet vallen.

Vervolgens kies je de contentvoorwaarden. Hierbij kun je kiezen uit een aantal veel voorkomende voorwaarden, maar je kunt ook zelf voorwaarden toevoegen via het veld onderin. Ook kun je een link en anchor tekst toevoegen. Wil je niet dat de link een affiliate link wordt? Vink dan het vakje ‘ zet Redirect tracking uit’ aan.

Stap 8: Doelgroep
Als een na laatste stap kies je de doelgroep die je wilt bereiken met je campagne. Hierbij kies je de leeftijd en het geslacht. Heb je geen voorkeur? Laat deze dan leeg.

Stap 9: Vergoedingsmodel
Ten slotte kies je hoe je de influencers wilt belonen. Je kunt kiezen uit drie opties:

Vast bedrag
Je kunt met de influencers een vast bedrag afspreken. Dit is een onderhandelbaar en afgesproken bedrag. Kijk in ons blogpost hoe je tot een waarde kunt komen.

Barterdeal
Denk bij een barter of hybride deal goed na hoe je dit logistiek gaat doen: een shoptegoed via een code op je website is het gemakkelijkst.

Hybride
Er is ook een hybride model mogelijk. Dit betekent dat je een deels vast kunt betalen en ook een deel via een barter.

Denk bij een barter of hybride deal goed na hoe je dit logistiek gaat doen: een shoptegoed via een code op je website is het gemakkelijkst.

Stap 10: Bevestigen
Heb je voor een privécampagne gekozen? Dan volgt er nu een extra stap. Hierin kun je via de marktplaats influencers uitzoeken en uitnodigen. Gebruik de filters om de relevante influencers te vinden. Nadat je één of meerdere influencers hebt uitgekozen, kun je desgewenst het bod aanpassen. Let er op dat als de influencer akkoord gaat met dit bod, er een overeenkomst ontstaat.

Alles ingevuld? Voeg eventueel een betalingsreferentie toe en je kunt de campagne indienen. Nadat je de campagne hebt ingediend, wordt hij eerst door ons gecheckt en in overleg eventueel gewijzigd. Om er zeker van te zijn dat de campagne juist opgesteld is bellen wij de meeste campagnes nog even na voordat deze live gaat.

Je betaald pas als de overeenkomst gesloten is.

START CAMPAGNE

Kijk je liever een video van dit proces. Kijk dan hier op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=dSeX83iQ9OI&t=

Heb je tijdens of na het proces vragen? Neem dan gerust contact met ons op via de chat op LinkPizza.com.

Did this answer your question?